Het whitepaper heeft als doel om gemeenten handvatten te bieden die zij kunnen gebruiken bij marktconsultaties, gesprekken met aanbieders in het sociaal domein of aanbestedingen om te komen tot een geschikte partner in de uitvoering van de backoffice. Door meer specifieke vragen te stellen of requirements te stellen kunnen kosten achteraf of nog erger – een systeem dat niet aansluit bij de beleids- en inkoopdoelstellingen – worden voorkomen.
Gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet en de Wmo. Hierbij staan alle gemeenten voor de uitdaging en de opgave om het sociaal domein fundamenteel te transformeren.
Binnen beide wetten staat de rol van de burger centraal. ‘Meedoen naar vermogen’ is de doelstelling op het hoogste niveau. De aandacht verschuift hiermee van het medische model waarbij gehandeld wordt vanuit beperkingen, behandeling en genezing naar het wegnemen van belemmeringen die het maatschappelijk functioneren beperken – het sociale model.
Door de zorg dicht bij de burger te organiseren (gemeente), kan beter vanuit de kracht én de mogelijkheden van de burger worden geredeneerd. Nadrukkelijk is in beide wetten opgenomen dat de gemeente waar mogelijk samen met de burger de mogelijkheden onderzoekt van eigen kracht, het sociaal netwerk, voorliggende en algemene voorzieningen, ten faveure van de inzet van (duurdere) maatwerk voorzieningen. Invulling aan de zogeheten ‘kanteling’. Derhalve wordt vaak gesproken over dat in 2015 de transitie heeft plaatsgevonden en dat nu, onder de verantwoordelijkheid van de gemeente, de transformatie moet plaatsvinden.
Voor de volledige whitepaper: klik hier